verbinden, simpel

Doen waar je goed in bent: jij maakt de app, wij koppelen je
aan de grootste reisinformatie leverancier van Nederland: GOVI.
Hulp nodig? Onze community helpt je graag een eindje op weg.

Community

Dienstregelingen

Geplande reisinformatie kom je overal tegen. Bij de halte, in een routeplanner en nu ook gewoon op het internet. Binnen Nederland hebben we afgesproken daar de Koppelvlak 1 standaard door voor te gebruiken. Wij mogen deze reisinformatie van de decentrale overheden als open data in het publieke domein brengen. Om het je wat makkelijker te maken is de software die KV1 naar GTFS omzet als open source beschikbaar.

KV1 GTFS

Actuele data

Op steeds meer plekken in Nederland kom je digitale panelen bij een halte tegen. De informatie die hierop wordt getoond wordt gemaakt door een integrator, in Nederland is GOVI de grootste. Een integrator ontvangt ruwe data van een vervoerder en zet dit om naar halte informatie. Dit gebeurt ook voor haltes waar helemaal geen dynamisch reisinformatie systeem beschikbaar is. Wij ontvangen alle actuele data en sturen dit in een fractie van een seconde naar je door.

KV78turbo

 

Per maand wordt op die manier ongeveer 2GB aan actuele data aan je verstuurd. Jij bepaalt zelf wat je daarmee wilt doen, je kunt een API maken, een routeplanner of misschien zelfs je eigen DRIS. Stadsregio Amsterdam en Stadsgewest Haaglanden bieden je deze data in het publieke domein aan. Voor de andere regio's wordt het hergebruik beperkt tot alleen reisinformatie. De data verkrijgen is simpel: stuur een e-mailtje en zorg dat je IP adres er alvast bij staat.

NS-API

Met dank aan de Nederlandse Spoorwegen kunnen ontwikkelaars gebruik maken van een NS-API. Om de toegang laagdrempeliger te maken zijn er een aantal voorbeelden beschikbaar. Tevens publiceren we de NSAPIturbo datastroom, hiermee worden alle actuele actuele vertrektijden van ieder station automatisch bevraagd en toegestuurd. Je kunt kiezen uit de originele XML of dezelfde structuur als KV78turbo.

Github repository NSAPIturbo

Onderzoek

Via ons zuster project NDOVloket wordt academisch onderzoek naar openbaar vervoer in Nederland ondersteund. Door de beschikbare geografische informatie in de reisinformatie zijn er veel semantische koppelingen te maken tussen andere datasets. De data is beschikbaar als realtime (streaming) data, maar ook historisch verzameld. Voor een meer geaggregeerd statisch overzicht van lijnen en frequenties hebben we de lijnnetkaart gemaakt.

DVS KV6 KV15 KV17

Software

In de afgelopen drie jaar is er heel wat software ontwikkeld, van voorbeeld applicaties tot conversie. Wij streven ernaar om al onze software als open source aan te bieden zodat het wiel maar een keer hoeft te worden uitgevonden. Heb je specifieke implementatie vragen over BISON standaarden of KV78turbo, dan is onze repository een goed start punt. Uiteraard staat de community ook voor je klaar om je op weg te helpen.

Github repository.